Izvor: shutterstock/ZhdanHenn

Suzana Jović

Stručnjaci poručuju: Ne hranite pčele šećerom, evo zašto

Antun Karlović, Nektar, Pčelarstvo, Pčele, Šećer, Stradanje pčela, Zlatko Puškadija

U posljednje vrijeme ponovno kruže savjeti da pčelama treba ostavljati šećer u dvorištu kako bi se mogle nahraniti i dobiti energiju da se vrate do svojih košnica. Zašto to nije točno i zašto može biti opasno za njih saznali smo od profesora s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek i osnivača te urednika stranice Pčelarstvo.hr

Pčele su važne za održavanje ekosustava. Neumorno rade i skupljaju nektar s cvjetova omogućavajući nam konzumaciju ukusnog meda.

Očuvanje zdravih pčelinjih kolonija od ključne je važnosti za oprašivanje biljaka i održavanje bioraznolikosti.

Ako se prisjetimo samo nesreće koja se nedavno dogodila u blizini Mostara u susjednoj Bosni i Hercegovini, možemo vidjeti koliko ih je uginulo.

Naime, tone šećera rasute su iz vagona teretnog vlaka, a koji se prevrnuo nakon iskakanja iz tračnica u mostarskom naselju Opine.

Zašto nije dobro ostavljati šećer u dvorištu u svrhu očuvanja oprašivača saznali smo od profesora s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek i osnivača te urednika stranice Pčelarstvo.hr.

Najbolje im se pomaže sadnjom medonosne biljke

Da ih nije pametno hraniti tako što ćemo u dvorištu postaviti šećer na razna mjesta kaže nam profesor s osječkog FAZOS-a, Zlatko Puškadija.

Ovakvim pristupom samo ćemo u dvorište privući veći broj mrava dok pčelama nećemo pomoći“, naglašava.

Kako saznajemo, one na medonosnom cvijeću sakupljaju nektar koji u svom sastavu ima šećere i vodu, a sam kristalni šećer neće ih nahraniti niti će privući.

Ostavljanje sirupa na razna mjesta u dvorištu također im neće donijeti dobro jer će doći do borbe među njima za njega te će tada ubijati jedna drugu što će opet biti štetno“, upozorava ovaj profesor dodajući da pčelari prihranjuju pčelinje zajednice tako da u kontroliranim uvjetima dodaju sirup u košnicu pazeći da ga ne prolijevaju po košnici i po pčelinjaku kako ne bi izazvali grabež – borbu  za nektar.

Pčele mogu, ističe, same uništiti i cijele pčelinjake u toj silnoj borbi za sirup.

Najbolje im se može pomoći tako da zasadite neku od medonosnih biljaka u svom dvorištu ili ispred kuće poput lipe, bagrema i sl.“, poručuje on.

Ne hranite ih šećerom

Osnivač stranice Pčelarstvo.hr, Antun Karlović navodi da mnogi ljudi vjeruju da im ostavljanjem žlice šećera u svom dvorištu pomažu i time doprinose očuvanju oprašivača. “Nažalost, ova je ideja pogrešna“, uvjerava nas naš sugovornik.

Kako kaže, to nije nektar i za ove životinje nije ‘hranjiv’. Prije svega, potrebni su im proteini, ugljikohidrati, masti i vitamini da bi preživjele i bile zdrave.

“Prehrana bogata nektarom, peludom i vodom bitna je za njihovo zdravlje jer su dobro hranjene jače, otpornije na bolesti i imaju dulji životni vijek“, dodaje.

Loša prehrana, upozorava, može ih oslabiti i učiniti osjetljivijim na bolesti i parazite, stoga je važno osigurati pristup raznolikim izvorima hrane tijekom cijele godine.

Ne hranite pčele šećerom!

Naglašava da šećer može uzrokovati dehidraciju, privući brojne štetnike i ometati ih u potrazi za hranom te da umjesto njegovog serviranja postoji mnogo drugih načina na koje im možete pomoći.

 “Sadnja cvjetnica, postavljanje vode, smanjenje upotrebe pesticida i/ili zamjena prirodnim gnojivima te pružanje skloništa poput ptičjih kućica ili starih duplja drveća neki su od primjera“, zaključuje.

Komentiraj