Izvor: shutterstock/Mahmut Koyas

Internetom se šire tvrdnje da je kombinacija smokava i maslinovog ulja čudotvorna za čišćenje probavnog trakta. Je li to zaista najbolji lijek za opstipaciju ili kako je češće poznat u narodu, zatvor i treba li se držati toga u navedenom slučaju, pitali smo stručnjake.

Smokve i maslinovo ulje obiluju raznim vitaminima i mineralima koji povoljno utječu na naše zdravlje.

No, na nekim portalima se pojavljuje informacija da je smjesa ova dva sastojka narodni lijek za čišćenje probavnog trakta, odnosno najbolji lijek za zatvor.

Odgovor je li to zaista tako potražili smo od stručnjaka u polju nutricionizma.

Nije pronađena nijedna znanstvena potvrda ove hipoteze

Martina Bituh, izv. prof. dr. sc. s Prehrambeno – biotehnološkog fakultetu u Zagrebu i Zavoda za poznavanje i kontrolu sirovina i prehrambenih proizvoda kaže da često u medijima možemo naići na jednostavne savjete kojima si možemo pomoći u slučaju opstipacije (zatvora), no prije nego što primijenimo predloženi savjet moramo biti svjesni da nisu svi zatvori jednaki.

U većini slučajeva kada uzrok nije poznat govorimo o primarnoj opstipaciji, dok se sekundarna povezuje s raznim endokrinološkim, metaboličkim ili neurološkim bolestima“, navodi profesorica dodajući da uzročnik često mogu biti i dodaci prehrani na bazi željeza ili kalcija, kao i učestalo korištenje određenih lijekova pa je prije liječenja vrlo važno provesti detaljnu anamnezu kako bi se isključila ona uzrokovana lijekovima ili oboljenjima.

Nakon što se to učini, pojašnjava, prvi pristup liječenju blage i funkcionalne opstipacije osigurati je odgovarajući unos prehrambenih vlakana i tekućine, tjelesnu aktivnost i ne zadržavati stolicu.

Na pitanje može li voće poput smokve pomoći u liječenju, odgovor je može“, poručuje otkrivajući da voće, poput smokve, kivija, šljiva i manga sadrži topljiva i netopljiva vlakna, šećere poput fruktoze i saharoze i sorbitol te da je upravo zahvaljujući ovim spojevima laksativni učinak potvrđen znanstvenim istraživanjima.

Dodaje da se njihova uloga očituje u povećanom zadržavanju vode u crijevima i povećanom volumenu fekalne mase što rezultira povećanom učestalosti i mekšom stolicom.

U meni dostupnoj znanstvenoj literaturi nisam pronašla niti jedno istraživanje koje bi to potvrdilo“, odgovor je ove profesorice na pitanje mogu li smokve i maslinovo ulje u kombinaciji biti još učinkovitiji u liječenju.

Na kraju zaključuje da bi adekvatna i uravnotežena prehrana trebala biti kamen temeljac svakog učinkovitog liječenja kroničnog zatvora.

Promjena prehrambenih navika može dugoročno riješiti problem

Da se radi se o jednom od tradicionalnih recepata za rješavanje problema opstipacije i konstipacije, odnosno zatvora i otežanog pražnjenja crijeva saznajemo od Ines Banjari, prof. dr. sc. s osječkog Prehrambeno – tehnološkog fakulteta.

Uz maslinovo ulje često se može naići i na sjemenke lana i laneno ulje kao namirnice koje olakšavaju pražnjenje crijeva. Njihov učinak je blago laksativni pa ih je zato potrebno kombinirati sa drugim namirnicama kao što su smokve koje sadrže veliku količinu spojeva koje potiču pražnjenje crijeva“, navodi.

Kako kaže, radi se o komponentama ugljikohidrata koji spadaju u kategoriju tzv. Fodmapa, a namirnice bogate fodmapima je primjerice važno izbjegavati ukoliko osoba ima sindrom iritabilnog crijeva.

Uz smokvu, snažni prirodni laksativi su kruške, jabuke, kivi, grožđe, šljive, breskve, kajsije i dr. voće.

Napominje kako se kod slabije izraženog problema laksativni učinak može postići pijenjem mlake vode ili toplih napitaka, posebice kave i sokova od prethodno spomenutog voća, ali je važno da su to sokovi sa pulpom.

Ne može se reći da će ovaj recept pomoći svima, kaže profesorica

Kroničan problem je najčešće simptom nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema pa se osim kod sindroma iritabilnog crijeva javlja kod celijakije, dijabetesa, divertikuloza i hipotireoze”, naglašava ova profesorica dodajući da se može javiti i kao posljedica kronične terapije pojedinim lijekovima među kojima su antihistaminici, anacidi, antidepresivi, opioidi, blokatori kalcijevih kanala i dr.

Mišljenja je da se dugotrajno zatvor može riješiti samo promjenom prehrambenih navika, odnosno povećanjem unosa prehrambenih vlakana kroz tamnozeleno lisnato povrće, mahunarke, cjelovite žitarice, dovoljan unos tekućine i probiotike, bilo kroz fermentirane mliječne proizvode ili suplementaciju.

Ne može se reći da će spomenuti recept pomoći svima jer će to ovisiti o velikom broju naših individualnih karakteristika“, govori stručnjakinja za prehranu ističući da je broj stolica u danu individualan te ako ste bili bolesni zadnjih tjedan dana i zbog toga jeli manje, normalno je da imate manji broj, pa čak i da imate dane bez stolice.

Komentira da se to zna dogoditi i kod iznimno restriktivnih dijeta za mršavljenje u početnoj fazi dok se privikavate na manju količinu hrane.

Ukoliko ne dođe do promjene u pogledu pražnjenja nakon deset dana od primjene spomenute smjese maslinovog ulja i suhih smokava, potrebno je promijeniti pristup“, poručuje sveučilišna profesorica.

Komentiraj