Izvor: shutterstock/Madeleine Steinbach

Suzana Jović

Jabučni ocat pridonosi mršavljenju i regulira šećer u krvi?

Angelina Paić, Dijeta, Iva Tokić, Jabučni ocat, Mršavljenje, Nutricionizam, Prehrana, Sniženje šećera u krvi

Nema čarobnog napitka, potrebno je imati cjelovit pristup prehrani i mijenjati svoje prehrambene i životne navike, kaže nam Angelina Paić, specijalistica nutricionizma.

Pretilost postaje rastući globalni problem, a u želji da što lakše i brže skinu kilograme ljudi se okreću raznim dijetama i “čarobnim“ napicima. Jedan od njih je i jabučni ocat, fermentirana tekućina dobivena iz soka jabuke.

Budući da portali navode svakojake informacije o njegovoj konzumaciji, učinku na mršavljenje te regulaciji šećera u krvi, zamolili smo stručnjake da nam kažu preporučuje li se njegova konzumacija, pomaže li zaista u smanjenju tjelesne mase i djeluje li na sniženje razine šećera u krvi.

Studije ne glorificiraju jabučni ocat

Specijalistica nutricionizma, Angelina Paić mišljenja je da trebamo imati cjelovit pristup prehrani te da se samo promjenom prehrambenih i životnih navika postiže dugoročno mršavljenje. “Nema čarobnog napitka“, kaže stručnjakinja za prehranu.

Dodaje da postoje studije koje sugeriraju kako svakodnevna konzumacija jabučnog octa može pomoći u kontroli glikemije i lipidnog profila kod bolesnika s dijabetesom tipa 2.

Tako jedna mala studija, nastavlja, sugerira da može poboljšati osjetljivost na inzulin za 19 – 34 posto tijekom obroka s visokim udjelom ugljikohidrata te značajno smanjiti šećer u krvi i odgovor na inzulin ako imate dijabetes tipa 2.

Prema njenim riječima, postoje dokazi, ali u nedovoljnoj mjeri, da octena kiselina koja je glavni aktivni sastojak octa može biti odgovorna za njegove zdravstvene dobrobiti te da pomaže u regulaciji apetita.

Navodi da najčešći mit o boljoj probavi: “Povećava kiselost želuca i pomaže da bolje probavljate hranu” također nije podržan čvrstim dokazima pojašnjavajući da naš želudac prirodno proizvodi kiselinu puno jaču od jabučnog octa. “Dakle, usprkos marketinškim tvrdnjama studije ga ne glorificiraju“, naglašava ova nutricionistica.

Napominje da je čest okidač ljudima koji pate od žgaravice i refluksa te da se spominje i negativan utjecaj koncentriranog octa na caklinu zuba, kao i potencijalne interakcije s nekim lijekovima poput inzulina kod dijabetesa tipa 1, digoksinom, lanoksinom i određenim diureticima.

Utjecaj na mršavljenje nije znanstveno potvrđen

Iz nutricionističkog savjetovališta za prehranu Iva Tokić, mag.nutr. kaže da iako konzumacija jabučnog octa može imati benefite za zdravlje, utjecaj na mršavljenje nije znanstveno potvrđen.

Za mršavljenje je ipak nužan kalorijski deficit odnosno disbalans u energiji kada pojedinac unosi manje energije nego što tijelo troši jer magične pilule ili suplementa, za sada još uvijek nema“, ističe nutricionistica.

Kako navodi, nekoliko manjih znanstvenih radova potvrdilo je da njegova konzumacija prije obroka može sniziti šećer u krvi, ali ovaj utjecaj još uvijek nema snažne znanstvene dokaze i ne nalazi se u nutricionističkim preporukama, međutim često je dio prakse dijabetičara.

No, osobe koje osim dijabetesa, boluju i od gastritisa ili GERB-a, odnosno gastroezofagealne refluksne bolesti, svakako bi trebale izbjegavati veće količine zbog mogućih negativnih simptoma“, upozorava.

Potrebna su daljnja istraživanja 

Prema istraživanju čiji je cilj bio istražiti učinke konzumacije jabučnog octa na tjelesnu masu, razinu glukoze u krvi, trigliceride i kolesterol kod libanonske populacije, otkriveno je da je konzumacija tijekom 12 tjedana dovela do značajnog smanjenja antropometrijskih parametara poput tjelesne mase te omjera struka i bokova.

Došlo je također do poboljšanja razine glukoze u krvi, triglicerida i kolesterola kod prekomjerne težine (ITM 25 – 30 kg/m²) i pretilih adolescenata i odraslih osoba (ITM iznad 30 kg/m²).

Važno je napomenuti da je 120 ispitanika, uz pijenje natašte, podvrgnuto prehrani s ograničenim unosom kalorija. U odnosu na kontrolnu skupinu koja je također bila podvrgnuta takvoj prehrani, ali bez konzumacije octa, pokazalo se znatno smanjenje navedenih parametara.

Međutim, znanstvenici navode da trajanje studije od 12 tjedana ograničava mogućnost promatranja dugoročnih učinaka.

Potrebna su daljnja istraživanja za sveobuhvatno razumijevanje učinka u različitim dobnim skupinama, osobito kod starije populacije i žena u menopauzi“, naglašavaju.

Komentiraj